Allergi hos hunde og katte skal behandles

katteallergi

Der kan være mange forskellige årsager til, at der opstår allergi hos hunde. Det kan eksempelvis være fordi, at nogle hunde er fødte med deres allergi. Her er det så fordi, at enten deres mor eller far har haft allergi. Og så har de givet deres allergi videre til deres hvalp. Det er væsentligt, at vide hertil at det ikke er med sikkerhed, at hunde med allergi nedarver deres allergi fra deres mor eller far. Der kan nemlig også være nogle hunde, som får deres allergi helt af sig selv. Hertil kan det eksempelvis være fordi, at nogle hunde spiser noget som de eksempelvis ikke kan tåle. Det kan eksempelvis være, at de får noget foder som de hertil ikke kan tåle og så kan det være, at de reagerer på dette ved at vise tegn på allergi. Tegn på allergi kan hertil være mange forskellige ting. Det kan eksempelvis være, at nogle hunde får uhensigtsmæssigt diarre eller tynd mave. Det kan eksempelvis også være, at andre hunde viser deres allergi ved at begynde at tabe deres pels på en uhensigtsmæssig måde.

Skab hensigtsmæssige rammer for hunde med allergi

Der kan altså være mange forskellige grunde til, at nogle hunde får allergi. Hertil kan de også reagere meget forskelligt på deres allergi. Hvis du ser og opdager at din hund begynder at vise tegn på eksempelvis uhensigtsmæssig meget tab af pels eller diarre, kan det eksempelvis være at din hund har udviklet en form for allergi over for noget. Her er det væsentligt, at du tager din hund med til dyrlægen. Her vil dyrlægen nemlig undersøge din hund og hertil bekræfte om der er tale om allergi eller ej. Hvis din hund har fået allergi, er det hertil væsentligt og helt centralt at du ved at din hund sagtens kan leve et sundt og langt liv med sin allergi. Det gælder blot om at skabe hensigtsmæssige rammer for hunde med allergi. På samme måde som det er med mennesker. Så kan hunde godt leve med deres allergi.

Kan jeg se, om min hund har allergi – og hvad kan jeg gøre?

Ligesom mennesker kan hunde også få allergiske reaktioner og udvikle allergier. Derfor er det vigtigt at holde øje med, om din hund ændrer adfærd.

De mest normale symptomer er, at hunden klør sig steder, den ikke plejer. Det kan være i hovedet eller i øret f.eks. Hvis det er på kroppen, kan det også være allergi, men så er det nok højst sandsynligt lopper.

Hvis din hund ændrer udseende, skal du også være på vagt. Det kan være at pelsen ændrer farve, falder af,  der er rødmen, eller at hunden får såkaldt ”briller” – altså taber håret omkring øjnene.

I helt slemme tilfælde kan der være tale om opkast eller diarré hos din hund, og så skal du især være på vagt.

Alt efter hvordan din hund ændrer adfærd eller udseende, kan det være forskellige former for allergi. De mest almindelige allergi former er inhalationsallergi, som hunden får gennem luften, som f.eks. pollen eller husstøvmidler. Eller det kan være allergi over for stoffer i foderet, den får.

allergy dog photo

Hvad kan jeg gøre?

 Først og fremmest skal du, hvis din hund ændrer adfærd, kontakte din dyrelæge. De kan som regel afgøre, hvad der er galt med din hund, og om der overhovedet er tale om allergi. De tester selvfølgelig og spørger ind til, om der måske er noget, der har ændret sig.

Nogle gange kan en allergi hos hunde dog være medfødt. Og alt efter hvilken det drejer sig om, udvikles det fra 6. måned til 3. leveår.

Hvis det viser sig, at din hund er allergisk over for foderet, kan du som regel skifte det ud med noget andet eller få dyrelægen til at give en speciel diæt.

Er det derimod inhalationsallergien, kan der gøres forskellige ting. Først og fremmeste fjerne generne, hvis det er muligt. Og ellers få hunden vaccineret mod det og anvende medicin, der hjælper.

Allergi hunde – sørg for den rette behandling til din hund

Allergi hos hunde kan forekomme lige så hyppigt hos hunde, som det kan hos mennesker. Allergi opstår af samme grund hos hunde, som det gør hos mennesker. Det er en overfølsom reaktion i immunforsvaret. De fleste hundeejere ønsker det bedste for deres hund, og det indebærer også, at man plejer sin hund. En hund kræver meget arbejde i form af hundetræning, diæt, opdragelse, motion og meget andet. Hvis ikke disse elementer bliver plejet, vil en hund have en dårlig sundhed og trivsel. En allergi kan i den grad nedsætte din hunds trivsel og velvære, hvorfor det er ekstra vigtigt, at sætte ind med en forebyggende behandling, lige så snart ud har opdaget allergien. Allergi er, når immunforsvaret reagerer på ufarlige partikler. Allergi skyldes en overreaktion fra hundens immunforsvar, som normalt skal beskytte kroppen mod farlige bakterier. Når kroppen reagerer på en ufarlig bakterie, så er det, at der opstår en allergi.

Allergi hunde – kan man observere symptomer?

Allergi er et hyppigt problem blandt hunde. Allergien kan forårsage mange irritationer hos hunde. Det kan blandt være kløet, rødne i huden, hårtab, hud eller øreinfektioner og meget andet. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt din hund har allergi, så er der flere ting, du kan være opmærksom på. Det er blandt andet følgende: slikker din hund sig bestemte steder hele tiden? Har du observeret hårtab forskellige steder på hundens krop? Har din hund diarré eller kaster den op? Ryster den meget med sine øre fordi det klør? Kradser din hund sig eller napper forskellige steder på kroppen? Hvis du har observeret nogle af disse symptomer, er det tydeligvis et tegn på allergi hos din hund. Jo mere man ved, om den allergi hunden har, jo bedre kan man behandle den. En af behandlingerne kan være, at give din hund en tilrettelagt diæt, som din dyrlæge har sammensat.

Katte kan også have allergi

Katte kan også have allergi – det er nemlig ikke kun forbeholdt os mennesker, ligesom hunde også kan have allergi.

De typiske symptomer på at din kat har allergi er rødme, kløe og irritation i kattens hud. Dog er symptomerne for foderintolerance stort set identiske som allergi, og det kan derfor godt være svært helt at bedømme, hvad katten lider af.

Foder til katte med allergi

Katte kan ligesom mennesker være allergisk over for stort set alt. Nogen ting er dog mere udbredte end andre. Den mest almindelige form for allergi hos katte er indåndingsallergi, hvor allergenerne er i luften i kattens omgivelser. Det kan være luftbårne allergener så som pollen, støvmider eller skimmelsvamp. Ved at skifte kattens foder til et allergifoder vil man hurtigt kunne mærke en forskel. Derudover anbefales det ved luftbårne allergener at vaske kattens pels ofte, da disse allergener sætter sig i pelsen, der dog hurtigt kan vaskes ud.

Foderallergi er den næstmest udbredte allergi hos katte. Det er ofte resultat af at katten udvikler allergi overfor protein- eller kulhydratkilden i foderet. Det kan dog også holdes i skak med allergifoder. Her er de problematiske ingredienser nemlig fjernet og erstattet for at forhindre de allergiske reaktioner.

Allergifoder kaldes også hyperallergent foder som adskiller sig ved at have alternative protein- og kulhydratskilder. Proteinet er let fordøjeligt så katten kan optage og udnytte allergifoderet bedst muligt. Det indeholder også minimalt med ingredienser, så de allergiske reaktioner mindskes.

Katte er et meget dejligt dyr at have – hvis man da kan tåle dem! Omvendt, så kan katte faktisk også få allergi. Det er dog ikke overfor mennesker, men oftest overfor den mad, det får eller noget luftbåren. Det kan være svært at finde ud af, men du kan her blive klogere på, hvad du kan gøre ved katte allergi i næste afsnit.

Udover at katte kan få allergi, så er der også de, der er allergisk over for katte. Der er nogle, der har katte allergi og faktisk er det også noget, man kan få senere i livet. Det er ikke helt klart, hvad det er der gør, at man får katte allergi, men det man er allergisk overfor er oftest kattens spyt. Når katten slikker sig i pelsen, så kommer spyttet i pelsen og når man så kæler for katten, eller bliver udsat for kattehår, så får man den allergiske reaktion.

Katte allergi hos mennesker behandles nogle gange med noget medicin, som tages når man er sammen med katte. Ellers sørger folk med katte allergi oftest for ikke at være i nærheden af katte.

Katte med allergi

Katte man allergi kan skyldes to ting – eller der er to ting, der oftest skyldes kattens allergi. Det kan nemlig være svært at finde ud af, hvad katten præcis er allergisk overfor, fordi den ikke kan fortælle, hvornår præcis den allergiske reaktion kommer. Katte reagerer også forskelligt på allergien. Nogle katte reagerer ligesom mennesker med allergi ved at nyse og ved at deres øjne løber i vand. Andre får udslet.

Det bedste man gøre er at købe allergineutralt foder. Hvis det ikke hjælpe er det nok noget luftbåren og så er det med at hjælpe katten med at holde sig ren.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *